top of page

Filmmusikken til Voldtatt - Intervju med Jørn Lavoll

Dokumentarfilmen Voldtatt har premiere i slutten av september. Men hvordan tar man for seg et så alvorlig tema på film?

Linda Steinhoff har laget en film som er opplysende på en underholdende, frisk og interessant måte. Hun har selv opplevd å bli voldtatt da hun var 18 år gammel. Nå bruker hun filmen til å fremme et viktige budskap. Vi får blant annet innblikk i hvordan voldtektsofre blir møtt av systemet som skal hjelpe dem og hvordan dette systemet kan oppleves som enda en påkjenning. Historien er personlig, varm, nyansert og grasiøst framstilt. Jørn Lavoll har satt musikk til filmen og vi har spurt han om prosessen.

Voldtatt har premiere neste uke under Bergen internasjonale filmfestival. Filmtraileren kan du se her.

Hvordan var det å jobbe så tett med personen som selv har opplevd voldtekten? Linda er diagnostisert med PTSD (post traumatisk stress syndrom) som følge av voldtekten. Hvordan går man frem?

  • Nå kjente jeg Linda fra før, men ellers ville jeg bare anbefalt å bruke menneskelig intuisjon. Ikke tenk på hva du skal si, bare si “hei”, det er en god start. Man får i gang en kommunikasjon som med alle andre og prøver seg fram. Som forteller og formidler er det generelt vanskelig å treffe riktig “tone” med en dokumentarfilm av dette slaget . Når man jobber med et slikt tema tenker man automatisk dystert, men Linda var opptatt av at det ikke skulle bli for mye av nettopp dette. Så da måtte vi finne balansen mellom underholdende, men samtidig finne riktig uttrykk så man ikke mister alvoret i filmen.

Hadde hun selv en forestillingen om hvordan musikken skulle fungere som virkemiddel til filmen?

  • Det hadde hun i stor grad. Klare forestillinger. Det skulle ikke bli supertrist og hun var opptatt av å ikke bli framstilt som et offer. Fokuset skulle være på å opplyse og formidle sin kunnskap og erfaring, spesielt til et yngre publikum. I den forbindelse var det viktig for Linda at det hørtes moderne ut slik at det ble aktuelt for nettopp denne gruppen. Med dette ønsket var det viktig at musikken følger med i dagens trender. Vi er innom både lystig, upbeat og energisk musikk.

Les mer om Voldtatt på Facebooksiden.

Har du noen eksempler?

  • Linda gifter seg under filmen og da var det Hawaiimusikk som sto på ønskelisten. Dette ble til en søt og komisk scene gjennom en energisk beat. Også har vi åpningssangen i filmen. Det er et kassettopptak av Linda som synger som barn. Her satte jeg melodi til sangen og mixet og trikset litt. Det var et fint grep. Å høre denne lille uskyldige jenta på lydsporet og vite at hun senere skulle bli utsatt for noe sånt og ikke kunne gjøre noe med det, det er så enormt urettferdig.

Har du noen tanker i etterkant av filmen?

  • Jeg blir stadig overrasket over folks holdninger til voldtekt, og jeg synes det er synd at de fleste synes det er så vanskelig å snakke åpent om voldtekt. Jeg er sjokkert over hvor lite opplyst folk er om dette tema. For eksempel hvem som er forbrytere. Eller at de fleste voldtekter skjer av noen man kjenner. Tallene på overfallsvoldtekt er knøttliten i forhold, men det er jo det vi hører mest om.

Du da Jørn? Hva vil du si om deg selv?

  • Hmm.. Jeg har komponert og arrangert musikk konstant siden jeg var 10 år. Etterhvert dro jeg til USA for å studere komposisjon, men endte opp med en grad i teaterregi. Men det har jeg ikke angret på, det er nyttig når man komponerer å ha innsikt i det indre livet til karakterene, den totale dramaturgiske strukturen og framtdriften i filmen. Det gjør at jeg kan tenke på tempo og rytme både i klipping og musikken, spenningsframdriften. Når jeg jobber, jobber jeg nesten bare på intuisjon.

Hva innebærer det da?

  • Eh.. Haha, det er erfaringen jeg har. Jeg føler det. I denne filmen får det litt forskjellige funksjoner med musikken. Jeg skal lage musikk som skal formidle kaoset til Linda mens hun står i det, mens annen musikk settes til sekvenser som nesten bare er ren informasjon eller fakta. Så da må man jo føle seg fram da. Det er egentlig et stort ansvar man har som komponist. Hvis man bommer på musikken, kan du få et helt feil uttrykk og det er viktig å treffe følelsestonen. Det er en utforende, men spennende jobb.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page